Lukijat

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Fête des lumières à LyonJoulu on tullut. Saint-Etienne on täynnä jouluvaloja ja kaupungissa on pienet mutta aivan valloittavat joulumarkkinat, joilla käyn juomassa mukin glögiä ja ihailemassa tunnelmaa.

Lauantaina 8.12. suuntasimme (melkein) koko revohka Lyoniin. Tuona viikonloppuna he juhlistavat vuosittaista Valon juhlaa, Fêtes des lumières. Tällä halutaan kunnioittaa St. Mariea (anteeksi heikko yleissivistykseni, mutta nyt en ole ihan varma tämän pyhimksen nimestä), jonka uskotaan pelastaneen kaupunki sukupuutolta keskiajalla, kun rutto kaatoi väkeä Euroopassa. Fêtes des lumieres valaisee kaupungin, asuntojen ikkunat, heijastaa animaatioita rakennusten seiniin ja taivaalle, laittaa ihmettelemään miten tämä kaikki on mahdollista.

Tapahtuma houkuttelee kuulemma, riippuen kertojasta, n.3-5 miljoonaa turistia kaupunkiin. Juna St. Etiennestä Lyoniin ja takaisin on niin täynnä että huono-onnisimmat jäävät laiturille nuolemaan näppejään. Ja odottamaan seuraavaa junaa. Lyonissa väkeä on etenkin tärkeimmillä tapahtumapaikoilla niin paljon, että tuntuu kuin olisi tunkemassa eturiviin Provinssin päälavalla. Massa liikkuu, ja mukana on pysyttävä tai liiskaantuu jalkoihin. Positiivista on, että hyytävä tuuli ei pääse näihin ihmisriveihin ja niin kauan kuin pysyttelee ihmisten seassa, on suhteellisen lämmin.

Valoshowta ei voi sanoin kuvailla. Eivätkä valokuvat tee oikeutta illan pimeydessä valaistun katedraalin vaikuttavuudelle. Pitkä odotus tungoksessa palkitaan. Wau. Katsokaa video ja ihastelkaa. Tämä pitää tulla katsomaan uudestaan joku vuosi.

http://www.youtube.com/watch?v=h2kGKlnGh0M

Viime viikonloppuna oli myös ilo kohdata uusi tuttavuus. Espanjalaisen vaihtarin uusi-seelantilainen ystävä (joka on tosiasiassa britti, mutta asunut ikänsä Uudessa-Seelannissa), joka opiskelee tätä nykyä Saksassa, tuli Ranskaan vierailulle ja tilanpuutteesta johtuen majoittui minun sohvallani. Maailma on tosiaan täynnä mielenkiintoisia tyyppejä ja tarinoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti