Lukijat

perjantai 19. lokakuuta 2012

Sainté accueille ses etudiants

Pesulassa oli hauska pikkupoika. Hän höpötti, lauleskeli ja kyseli äidiltään kaikenlaista kokoajan. Poika puhkesi puhumaan myös mun kanssani ja täytyy sanoa, ettei pikkulasta parempaa keskustelukaveria taida olla, kun vasta oppii vierasta kieltä! Yhtäkkiä, täysin viattomana poika kysäisi multa "miksi sä puhut noin huonosti?". Ai että mua nauratti, taitaa tulla totuus lasten suusta vaikka luulin ettei mun ranska nyt niin huono ole!

Tällä viikolla oli paljon ohjelmaa. Tapahtuman nimi oli Sainté accueille ses etudiants, suomennettuna suurin piirtein "Saint-Etienne vastaanottaa opiskelijansa". Kaupunki järjesti viikon ajan paljon tapahtumia opiskelijoille ja erityisesti vaihtareille. Ja näistä, ilmaisista mahdollisuuksistahan piti ottaa kaikki irti!

Aloitin menemällä teatteriin. Paikka oli pieni ja tunnelmallinen, niin boheemi että melkein (mutta vaan melkein) alkoi tehdä mieli punaviiniä. Näytelmän nimi oli Le jour et la nuit, ja se kertoi riitelevästä pariskunnasta ja liittyi jollain tapaa Israelin ja Palestiinan sotaan. Teksti oli vähän liian hankala ymmärtää ja näytelmän tunnelma niin synkkä ja vihamielinen että vähän paha mieli siitä jäi, mutta näyttelijäsuoritukset oli niin upeat että kyllä kannatti mennä, ihan vaan jo sen takia.

Seuraavana oli vuorossa kaupungin virallinen vastaanotto, jonne oli kutsuttu kaikkien koulujen vaihtarit. Kävin ostamassa elämäni ensimmäisen jakun, kun kerta käskettiin pukeutua. Pormestari piti puheen ja sen jälkeen oli tarjoiluja ja ryhmäkuvaa pormestarin kanssa. Sen jälkeen pubiin katsomaan futista (tätä ei kaupunki järjestänyt, se tapahtui täysin omatoimisesti).

Seuraavana päivänä oli International buffet. Kokkailin yhdessä ruotsalaisten kanssa, eikä oikein päästy yhteisymmärrykseen siitä kumman "perinneruokaa" tässä tehdään. Meidän taitavissa käsissä valmistui ihanaa perunamuusia ja (Lidlin) lihapullia! Ai että kun voi muusi olla hyvää. Niin, ja oli ne muidenkin ruoat loistavia. Tämä kaikki tarjoiltiin ulkona kaupungintalon takana, ja ruokia sai tulla kuka tahansa maistelemaan.

Neljän tähden illallinen


International buffet


Samana päivänä päästiin ilmaiseksi museoihin. Valitsin kaivosmuseon, koska muissa olin jo käynyt tai menossa myöhemmin, plus tuo kaivosmuseo oli tosi mielenkiintoinen! Hissillä, joka oli vähintäänkin epäilyttävä, laskeuduimme 7 metrin syvyyteen kiertämään pitkin kaivoskäytäviä. Jälkeenpäin saimme kuulla, että tämä missä kävimme on tehty museokäyttöön eikä oikeaan kaivokseen (joka on 650 metrin syvyydessä, en tiedä voiko pitää paikkaansa mutta piti oikein tarkistaa että kuulinko oikein) ei ole mitään asiaa koska siellä on liian vaarallista. Nämä kaivokset eivät siis ole enää käytössä.

Musée de la Mine

Kaisvosmies valmiina töihin
Saman viikon aikana kävin myös sirkuksessa ja uudemman kerran teatterissa. Teatterista palatessani törmäsin ruotsalaisiin, jotka olivat menossa sushi-ravintolaan. Hetken mietittyäni ajattelin että no hitto, pitäähän tätä kokeilla. Kerran. Ensimmäisen ja viimeisen kerran. Oksennus meinas tulla, mutta onpahan kokeiltu!

Tällä kaverilla oli naama ja kaikki. Enpä tiennyt että näinkin pieniä mustekaloja on olemassa.
Ensi viikolla mennään oopperaan! Kiitos Saintépassin, monet jutut on ilmaisia tai todella halpoja. Esim. tällä oopperalipulla maksamme Tuhkimostamme 5€/hlö. Eipä taida toista yhtä edullista oopperakäyntiä tulla!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti