Lukijat

torstai 20. syyskuuta 2012

St. Etienne

Nyt seuraa syväluotaava katsaus kaupunkiin, jossa asun.

1. Turisti Rantanen

Päätän kiertää kaupungin nähtävyydet siten, kuin turisteille jaettava lehtinen niitä ehdottaa kierrettäväksi. Reitti pitää sisällään 25 kohdetta ja aikaa tähän kierrokseen kuluu n. 2 tuntia (pitää sisällään ex tempore kosmetologikäynnin, tästä voi päätellä kuinka paljon aikaa kulutin kuhunkin kohteeseen tutustumiseen).

Suurimmaksi osaksi reitin varrelle on poimittu mukaan "jotain katedraaleja ja jotain vanhoja taloja". Tokihan lehtinen kertoisi näistä kustakin tarinansa, mutta nyt en jaksa perehtyä tähän ranskankieliseen tekstiin. Kirkot ovat hienoja, samoin kaupungintalo sekä näkymät kaupunkikeskustaan kukkulan laelta.

Tämän kierroksen parasta antia oli mukava, leppoisa kävelylenkki, uudet kadut ja kaupat joita löysin, kartanlukutaitoni testaaminen (siksi lähdin tälle reissulle yksin) sekä tosiaan se kosmetologi joka vain sattui kohdalle ja otti minut käsittelyynsä ilman ajanvarausta.

Turistikierrokseen ei kuulu ollenkaan esim. teatteri, joka olisi kiinostanut huomattavasti enemmän kuin vanhat talot vailla tarinoita.

Grand eclise

Place de peuple, jonne sovitaan tapaamiset kun halutaan treffata porukalla

St. Etienneä kukkuloilta kuvattuna

2. Opiskelija Rantanen

Ensimmäisellä viikolla meille esiteltiin kaikki tarpeellinen kaupungista; Rue de Martyrs (Marttyyrien katu). Tällä kadulla on suurin osa keskustan baareista ja myös tänne on hyvä sopia tapaamisia, kun halutaan viettää iltaa porukalla. Katu on juuri sitä Keski-Eurooppaa, jota lähdin katsomaan ja jota ei Seinäjoella ole; kapea mukulakivikuja, joka on illalla kuin yhtä suurta terassia kun ravintolat levittävät pöytänsä kadulle ja jota reunustavat vanhat, eriväriset ja -näköiset talot sekä pienet putiikit.

Lisäksi opiskelijaminää kiinnosti löytää kaupunginkirjasto, pesula ja lähin ruokakauppa.

Kirjasto

Pyykkimuijan pyykkipäivä

3. Kulttuurin ystävä Rantanen

Tässä kaupungissa on paikka nimeltä OperaTheatre. Talo tarjoaa (tai no, täytyyhän näistä maksaa) konsertteja, teatteria, oopperaa ja tanssia. Mielenkiintoisimmat päivämäärät olen ottanut ylös, nähtäväksi jää kuinka moneen esitykseen lopulta päädyn.

Kaupunki on koonnut nuorille (16-25v.) suunnatun paketin, joka maksoi 10€. Se pitää sisällään 13 vapaalippua/alennusta teatteriin, museoihin, konsertteihin, futismatsiin, uimahalliin, pyöränvuokraukseen..  Esim. oopperaan, joka tavallisesti on kallista kuin tivolissa käynti, pääsee tällä lipulla 2 henkilöä viidellä eurolla! Omasta lippupaketistani olen jo yhden käyttänyt, nimittäin modernin taiteen museoon. Lisäksi on  Musée d'Art et d'Industrie ja Musée de la Mine (tämä on vanha kaivoskaupunki) joissa aion käydä.

Lokakuussa tänne tulee sirkus ja naapurikaupungissa esitettäisiin Hamletia jos vain bussiaikataulut passais yhteen. Lisäksi lokakuussa on kirjamessut, ja paikka nimeltä FIL tarjoaa monenmoisia konsertteja. Kaupunki järjestää opiskelijoille ensi kuulla reilun viikon kestävän tapahtumasarjan, jolloin on piknikkejä, konsertteja ja vierailukäyntejä. Tuolloin päästään ilmaiseksi mm. oopperaan (jos oikein ymmärsin, kyseessä on enemmänkin avoimet harjoitukset kuin valmis esitys) ja FILiin konserttiin.

Saint-Etienne mainostaakin itseään kulttuurin ja urheilun kaupunkina - ja mikäs sen sopivampaa meikäläiselle!

4. Atleetti Rantanen

Opiskelijayhdistys tarjoaa monenlaisia urheiluaktiviteetteja kuntosalista tennikseen ja aerobicista suunnistukseen. Nämä alkoivat tällä viikolla, joten tästä eteenpäin voin käyttää iltani urheillen! Ennen sitä vaaditaan kuitenkin lääkärintarkastus. Omani on siis ensi viikolla, mahdankohan täyttää lääkärin vaatimukset, olenkohan kelpoisa urheilemaan..? Joka tapauksessa kaikkia lajeja saa harrastaa maksamalla vain 25€ vuosimaksun.

Yhteen tanssikouluun olen ollut yhteydessä zumba-tunteihin liittyen. Näitä olisi tarjolla aina maanantaisin. Lisäksi kaupungin laitamilla pääsee melomaan. Toivon että saamme porukalla aikaiseksi mennä sinne. Talvella tänne pitäisi tulla lunta, ainakin tuonne kukkuloille joten siellä odottaa pulkkamäki. Todellinen atleettihan treenaa useampaa lajia monipuolisesti.

Kaupungin futisjoukkue A.S.S.E. pelaa Ranskan liigaa ja näiden matsia haluan päästä seuraamaan.

4 kommenttia:

  1. Pyykkimuijan Ikean kassi, kotoista. Ja tietysti Opiskelijalle tärkeintä on baarikatu :D Listasta puuttuu vain Arkinen Rantanen, se joka syö ja nukkuukin välillä. Toisaalta, kun aktiviteetteja löytyy noin paljon, ehkä sä pärjäät ilman niitäkin, paitsi ehkä et ilman ruokaa ;)

    VastaaPoista
  2. ja edellinen kommenttihan oli äitiliiniltä :)

    VastaaPoista
  3. Oon täs viikon ajan ollu flunssan takia kalpea (ja punanenäinen) niin nyt oon kyllä varmaan semmonen (kateudesta) vihreä :D Oot ihan huippu aktiivinen ja tosiaan kuulostaa siltä että otat kaiken irti, jesh! =) Tuolla tahdilla ei ikävät ehi iskeä :)

    VastaaPoista