Lukijat

lauantai 8. syyskuuta 2012

Orientation week

 

Bienvenue a ESC-Saint-Etienne! Tässä on meikäläisen opinahjo kuluvan lukukauden ajan.
Koulu alkoi tiistaina. Koko viikko on ollut täynnä mielenkiintoista ohjelmaa; tutustumista kouluun ja kaupunkiin, käytännön asioiden hoitamista (pankkitilien avaus, kirjastokortit, kotivakuutus, ranskalaisen asumistuen hakeminen.. ensi viikkoon jää vielä ranskalaisen puhelinliittymän avaus ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen) ja tutustumista muihin vaihtareihin.
Kippis! City-tourin aikana piti testata yhtä terassia. Kim ja Julia Saksasta.
 
Keilaamassa



Lisäksi teimme kurssivalinnat kouluun. Varsinainen opiskelu starttaa sitten ensi viikolla. Saapi nähdä olinko valinnoissani liian kunnianhimoinen, mutta täytyyhän itseään vähän haastaa ja testata. Vaikkakin, itse sanoin että en aio ottaa opintoja täällä ihan niin vakavasti kuin Suomessa, tärkeämpää on kielen oppiminen ja tutustuminen kaupunkiin ja Ranskaan ylipäätään.

 
Kanasalaatti kulman pizzeriassa
 

Opening party. Täällä varsinainen opiskelijoiden bilepäivä on torstai, toisin kuin Suomessa.

Bollywood-tanssin opettelua. Porukassa on yksi intialainen.

Perjantaina päästiin vihdoin Veran kanssa muuttamaan oikeaan asuntoomme! Sitä tässä onkin odotettu, lupailtu meille moneen kertaan ja aina peruttu. Uusi asunto on kiva ja suurempi kuin tuo väliaikainen. Probleemia aiheuttaa vielä nettiyhteys ja asunnon avaimet; nettiyhteyttä ei ole, ja avaimia emme saaneet tarpeeksi. Mulla on avain ulko-oveen ja Veralla on avain asunnon oveen. Toistaiseksi olemme siis riippuvaisia toistemme avaimista ja erikseen kaupungilla liikkuminen edellyttää jatkuvaa yhteydenpitoa toiseen. No, onneksi olemme molemmat mitä ihanimpia ja mukavimpia ihmisiä joten järjestelyistä sopiminen ei ole tuottanut ongelmia.
Nettiyhteyden yritämme saada toimimaan siten, että meille tämän talon vaihtareille olisi yksi yhteinen wi-fi joka toimisi kaikkien asunnossa. Kuulostaa mielestäni vähän oudolta, mutta jos sen kerran on väitetty toimivan, niin enpä laita hanttiin. Säästetään kustannuksissa jakamalla! Toistaiseksi kuitenkin tarvitsen koulun tai läheisen Subwayn ilmaista nettiyhteyttä. Tulen syömään lähiaikoina paljon Subeja..

Pitihän tämännäköisistä vessanovista saada kuva. Kuva on paikallisesta ostoskeskuksesta. Tällä kertaa en pistänyt hanttiin vaikka palvelusta piti maksaa 50c.

Olemme Veran kanssa omatoimisesti etsineet kaupungin turisti-infon. Sieltä tarttui mukaan jokunen esite ja idea vapaa-ajan viettoon. Tarkoitus olisi lähipäivinä tutkaille alueen karttaa ja suunnitella joku viikonloppureissu.
Perjantaina pelattiin odottamani jalkapallo-ottelu (tuota sanaparia ei taida usein mun suusta kuullakaan). Suomi kohtasi Ranskan MM-karsintaottelussa. Olin valmistautunut tuomaan röyhkeästi ilmi oman kansallisuuteni täpötäydessä pubissa, jossa nolaisin itseni kannustamalla jotain muuta kuin Ranskaa. Pieni yllätys odotti, kun irlantilainen sportti-baari olikin melkein tyhjä ja baarimikkokin totesi ”We’re not that into football.”Jaahas, no ei se mitään, minä aion pelin katsoa ja Suomea kannustaa. Onneksi porukassa on pari jalkapallosta kiinnostunutta tyttöä, joista saan seuraa tällaisiin juttuihin. Heidän kanssaan suuntaamme Saint-Etiennen kotistadionille ottelua katsomaan, heti kun löytyy sopiva päivämäärä ja peli.

Feikkipuluja ja yksi oikea

Parturissa käynti vieraalla kielellä ei ole ihan ongelmatonta. Olin kuitenkin avoin melkein kaikelle paitsi kaljulle ja irokeesille. Mahdollisuudet siis siihen että lopputulos miellyttää oli aika suuret. Tässä kaupungissa on useita partureita, ja suurimpaan osaan saa ilmeisesti ajan vaikka samalle päivälle jos menee ajoissa kysymään. Tämä johon menin, oli kyllä melkoinen; asiakkaat tuli ja meni kuin liukuhihnalla. Sillä välin kun yhden hiusväri vaikutti, sama parturi meni leikkaamaan toista jne. Minä asioin ainakin kolmen eri parturin kanssa. Aikaa tuolla meni ihan tuhottoman kauan, kun jokainen asiakas tuli ilman ajanvarausta jonottamaan omaa vuoroaan. Meikäläisen kärsivällisyydellä ei ehkä ihan paras mahdollinen kokemus, mutta hiukset ja hinta miellyttää.

Ruokaostosten teko on suht helppoa, sillä valikoima kaupoissa on aika samanlainen kuin Suomessa. Hankalinta on ostaa maitoa. Vaihtoehtoja on paljon, mutta kun ne on niitä UHT-maitoja joita säilytetään huoneenlämmössä. Eivät ihan vastaa Suomen rasvatonta, jonka makuun olen tottunut. Tsekkitytöt nauroivat mulle, kun pohdin voimmeko mennä ostamaan viiniä yhdeksän aikaan. Ei taida heillä olla aivan yhtä tiukka alkoholipolitiikka kuin Suomessa. Tosiasiassa täälläkin tosin on jonkinlaiset rajoitukset myynnin suhteen. Ikeasta ostin näkkileipää, se taitaa olla lähimpänä ruisleipää, mitä voin täältä löytää.

Viihdyn täällä hyvin, mutta koti-ikävä vaivaa etenkin silloin kun olen nälkäinen tai väsynyt. Tällä viikolla on väsyttänyt paljon. Johtunee siitä, kun kaikki on uutta ja kommunikointi tapahtuu kokoajan vieraalla kielellä. Toisaalta on hyvä ettei täällä ole muita suomalaisia. Melkein kaikista muista maista on useampi kuin yksi henkilö. Oikein väsyneenä aloitan lauseet vahingossa suomeksi, kunnes muistan että nämä ei tosiaan ymmärrä mitä puhun. Paitsi ehkä se ranskalainen opiskelija joka on ollut Suomessa vaihtarina.

Toivottavasti hyvin nukutun viikonlopun jälkeen ensi viikko olisi helpompi. Toistaiseksi olen onnistunut pitämään itseni kiireisenä, jopa niin kiireisenä että alan kaivata sellaisia täysiverisiä sunnuntaipäiviä, kun saa loikoilla koko päivän ja katsella tv:tä. Elokuvateatteri taitaa olla täällä ainoa vaihtoehto nähdä leffoja, mutta katsomo ja ruutu.fi on ollut usein mulla käytössä; uutiset täytyy nähdä ja Hyviä ja huonoja uutisia odotan jo kovasti. Onneksi sen voi katsoa netin kautta niin saan repeillä yhdessä Mikko Kuustosen kanssa.
Keskiyön aikaan..

 

7 kommenttia:

  1. Jep, onnistui :)! Elikkäs nyt kommentointi onnistuu myös ilman mitään kirjautumisia, senkun vaan pistää kommenttia nimettömänä tulemaan!
    Sannu

    VastaaPoista
  2. Jouduin kanssa testaamaan, että kuinka tää oikein lähetetään. Kirjoitin jo yhden viestin ja, kun en osannut sitä lähettää se hävisi taivaan tuuliin. Olenkin odottanut uusia postauksia jo koko viikon. Hienosti on lähtenyt sun Ranskan valloitus käyntiin. Ja aika isoja asioita olet ranskan kielellä hoitanut. Toivotaan, että avainasia ja netti vielä hoituu kuntoon ja, ettei nälkä yllätä usein. Odottelen mielenkiinnolla lisää.

    Katsoin sun tavoitteita matkan ajaksi; mikäli menet Cote de Azurin tuntumaan, suosittelen taidekohteeksi ehdottomasti St. Paul de Vencen kylää ja Ezeä(ei niin iso taidekohde)! Onhan siellä toki muitakin, mutta nuo jäi itsellä eniten mieleen. Ja NIzzan kirjasto. Aika lähellä(?) sinua on kans hieno paikka; Prafrance Bamboo Garden, jos kaipaat vikkejä. Muuten, sun kuvat oli hyviä! Hauskaa viikkoa!

    Marja Kankaanpäästä

    VastaaPoista
  3. Hih, kivaa että blogilla on lukijoita! Yritän päivittää tätä usein, ja etenkin sitten kun nämä ongelmat nettiyhteyden kanssa saadaan kuntoon, onnistuu myö päivittäminen helpommin.

    Kiitos, olen yrittänyt oikein kiinnittää huomiota kuvien sommitteluun mutta toistaiseksi taitaa olla aika kaukana ammattilaisten tasosta :). Oppia ikä kaikki. Ja kiitos vinkeistä! Kaikki ideat on tervetulleita. Mielelläänhän täällä tekee vkloppureissuja ja ottaa ilon irti koko ajasta.
    Kivaa viikkoa sinnekin!

    VastaaPoista
  4. No voi jumpe! Siehän oot päivittäny tänne vaikka mitä! Mä kun aattelin, että tulee ehkä yks postaus kuukaudessa, mutta Sannuhan on oikeinkin aktiivinen, mikä on kyllä jättekiva ;)

    Ihanaa kun alkaa vihdoin elämä siellä voittaa (kämppäasiat kondiksessa, kämppis mukava etc.). Ja ihan huippua kun laitat näin paljon kuvia tännne. Ihanku olis siellä siun mukana reissussa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jep, mä oon vähän innoissani tästä :)! Ja haluan jakaa tän kaiken teidän kanssa!

      Poista